Версия для печати темы
Нажмите сюда для просмотра этой темы в оригинальном формате |
Кулинарный форум Хорошей кухни > Антресолька > Перевод с польского |
Автор: gatta 20.09.2004 - 11:14 |
Tata Спасибо! Я отсканировала. Но там упаковка неровная, и в одном месте неправильно распозналась буква, которой у меня нет на клавиатуре. Эта буква выглядит как палочка, перечёркнутая косой палочкой. Я её заменила на английскую букву t. А слово это в тексте подчёркнуто. Буду очень признательна! Ciasteczka cytrynowe Składniki: 20 dag mąki (około 1 czubata szklanka), 10 dag masła, 5 dag cukru (około 4 łyżek), 1 jajko, pół cytryny, posypka do ciast, wiórki kokosowe, tłuszcz do smarowania blachy. Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i schłodzone masło. Posiekać. Cytrynę sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce skórkę z połowy owocu. Wymieszać z dodać do ciasta i wyrobić. Z ciasta uformować i wstawić do lodówki. Ciasto wyjmować po na stolnice i rozwałkować na cienia ciasteczka. Ciasteczka uktodać na czem blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15min. Ciasteczka smarować roztrzepanym białkiem i posypać wiórkami kokosowymi i posypka. Półkruche ciasteczka Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 1 całe jajko, 2 żółtka, 15 dag margaryny, 1-2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz do wysmarowania blachy. Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki z margaryną. Szybko wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka, układać na blasze. Piec ok. 10-15 min w gorącym piekarniku do zarumienienia. Ciastka można polać lukrem albo polewą, lub posypać cukrem pudrem. |